Recepty

Zdravá pochúťka pre malých aj veľkých.

môj košík zdravia_zdravá pochúťka

Zdravá pochúťka pre malých aj veľkých.

Ukážka už hotovej marhuľovej kože.    Zdroj: Môj košík zdravia

„Zdravá pochúťka“. Aj takto sa dá nazvať ovocná koža, ktorú si môžeme vyrobiť pokojne doma. Výhodou je, že nie je náročná na prípravu ani pre začínajúcich alebo príležitostných kuchárov.

Suroviny:

Postup: 1. Pripravíme si umyté jablká, ktoré následne ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Nakrájame ich na kúsky.

2. Pre vychutnanie si prirodzenej chuti ovocia, nemusíme pridávať dodatočný cukor.

Na miernom ohni varíme asi 10-15 minút, kým ovocie nezmäkne. Občas ho premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť 15-20 minút.

Ovocie rozmixujeme, aby bola zmes hladká. Môžeme použiť aj sitko a pre istotu zmes najprv precediť.

Mriežky v sušičke vystelieme papierom na pečenie. Ovocnú zmes naň rovnomerne rozotrieme.

Sušíme pri teplote 50-70°C, 8 až 10 hodín, kým zmes nie je na dotyk suchá a kožovitá. Mriežky počas sušenia pravidelne vymieňame. (Sušiť môžeme aj v rúre na pečenie, pri teplote 50-70 °C, pri pootvorených dvierkach.)

Teplú kožu odstránime z papiera na pečenie a pokrájame ju podľa seba. Na kúsky, ktoré by ľahko zjedli či už deti alebo aj dospelí. 

Kožu môžeme zabaliť do potravinovej fólie. Skladujeme ho vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote. Pokiaľ urobíte veľké množstvo kože, môžete ju dať zabalenú aj do mrazničky.

Jablká nemusia byť ale jediným ovocím. Použiť môžete aj slivky, hrušky, mirabelky, jahody alebo ríbezle.

TIP: Pokiaľ budete pripravovať kožu so sliviek, najprv ich poutierajte suchou handrou. Odstránite tak mastný film. Slivky dôkladne umyte, vykôstkujte a pokrájajte na kúsky, podobne ako v recepte s jablkami.

Recept: Môj košík zdravia