Recepty

Polievka z tekvice Hokkaido

Tekvicová polievka

Polievka z tekvice Hokkaido

Tekvicová polievka – Ukážka servírovania; Zdroj foto: Unsplash.com/Valeria Boltneva

Suroviny:

Tekvica Hokkaido (alebo maslová tekvica); voda; kyslá smotana (resp. jogurt alebo mlieko); soľ; vegeta; olej; cibula; cesnak; muškátový oriešok

Postup:

Tekvicu Hokkaido umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme vnútro a pokrájame na menšie kúsky. Nemusíme ju lúpať, pretože má jemnú šupinu, ktorá sa rozvarí. Vložíme do hrnca, môžeme pridať kúsok cibule alebo 1 strúčik cesnaku podľa chuti.

Zalejeme vodou a varíme cca 20-25 minút až do zmäknutia tekvice. Tyčovým mixérom rozmixujeme tekvicu. Ak sme nedali priveľa vody, vznikne nám hustá polievka. Rozriedime ju kyslou smotanou, (jogurtom, mliekom), krátko povaríme. Dochutíme soľou, vegetou alebo postrúhaným muškátovým orieškom. Na záver pridáme kúsok masla, podľa chuti.

Túto lahodnú tekvicovú polievku môžeme mať aj ako hlavný chod, keďže je hustejšia. Ozdobiť ju môžeme opraženými tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami.

Polievku môžeme pripraviť aj z maslovej tekvice. Maslovú tekvicu musíme pred použitím ošúpať a vnútro vydlabať.  (pozn. polievku môžeme pripraviť aj z upečenej tekvice, šupinu odstránime).

TIP:
Pripraviť môžeme slané mrkvové rezančeky. Mrkvu umyjeme, ošúpeme a škrabkou na zeleninu nakrájame mrkvu na tenké rezančeky. Následne pomaly opražíme na panvici, kým mrkva nie je do chrumkava.