Recepty

Vianočné recepty: 2 druhy vianočného pečiva

Vianočné recepty

Vianočné recepty: 2 druhy vianočného pečiva

Vianoce sa nezadržateľne blížia a vy premýšľate, čo upiecť? Pripravili sme si pre vás
recepty na dve klasiky, ktoré by na vašom sviatočnom stole nemali chýbať. Poďme sa na
ne pozrieť. vianočné pečivo

Vanilkové rožky

Obľúbený typ vianočného pečiva, ktorý neomrzí ani po rokoch. Ak nemáte dobrý a overený recept, inšpirujte sa tým naším.

Na vanilkové rožky budete potrebovať:

  • 200 g masla
  • 300 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 80 g práškového cukru
  • 180 g mletých orechov
  • 2 žĺtka
  • práškový cukor zmiešaný s vanilkovým (na obaľovanie)

Postup:

  • Z ingrediencií si vymieste cesto a nechajte ho aspoň polhodinu odpočívať v chladničke.
  • Po vytiahnutí z chladničky si ho rozdeľte na niekoľko častí, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.
  • Z jednotlivých častí spravte valček, z ktorého budete odkrajovať menšie kúsky.
  • Menšie kúsky následne mierne spracujte a vytvarujte z nich rožok.
  • Rožky pečte pri 180 stupňoch približne 8 až 10 minút.
  • Keď budú mierne hnedé, vytiahnite ich z rúry a ešte horúce obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Vianočné recepty
Ilustračná fotografia; zdroj:Photo by Kelsey Weinkauf on Unsplash

Perníky

Sladké mäkké perníčky sú obľúbené nielen u dospelých, ale aj u detí. Ich príprava nie je náročná. Stačí len vedieť, ako správne na to.

Na perníky budete potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 190 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička perníkového korenia
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 125 g masla
  • 125 g medu
  • 1 vajce (na potretie)

Postup:

  • Všetky ingrediencie zmiešajte a vypracujte si cesto, ktoré nechajte na 1 až 2 hodiny v chladničke.
  • Následne cesto vytiahnite, rozdeľte na menšie časti a vyvaľkajte na 5 mm hrúbku.
  • Formičkou povykrajujte jednotlivé tvary, uložte na plech, potrite vajíčkom a dajte piecť.
  • Pečte 10 minút (kontrolujte, aby neprihoreli) a máte hotovo.

Na úvodnej fotografii – Vianočné pečivo, zdroj: Photo by Pille R. Priske on Unsplash