Recepty

Jednoduché tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto

Jednoduché tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto – Ukážka servírovania; Zdroj foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Toto tekvicové rizoto si zamilujete, kvôli jeho jednoduchej príprave. Pozrime sa, aké suroviny potrebujeme.

Suroviny: 1 tekvica hokaido; olivový olej, mleté čierne korenie, soľ (podľa chuti), 1 cibuľa, 320 g ryže arborio, 200 ml bieleho vína, 1 l zeleninového vývaru, 3PL strúhaného parmezánu, 1PL masla

Postup: Tekvicu Hokaido najprv umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme vnútro a pokrájame na väčšie kocky. Tie vložíme do pekáča, pokvapkáme 2PL olivového oleja, dochutíme soľou, čerstvo zomletým čiernym korením. Vo vyhriatej rúre pečieme na 200 °C cca 15 minút. 

Vo väčšom hrnci zohrejeme 2PL olivového oleja, pridáme natenučko nakrájanú cibuľu a dozlatista opražíme. Prisypeme ryžu a chvíľku restujeme. (Ryžu pred pridaním najskôr dobre prepláchneme.)

Pridáme biele víno a za stáleho miešania ho necháme odpariť. Zalejeme polovicou horúceho zeleninového vývaru a varíme cca 15 minút (stále podlievame zvyškovým vývarom).

Tekvicu, ktorú sme dali piecť rozmixujeme na pyré. Pyré primiešame do ryže. Necháme chvíľku podusiť na miernom plameni. Nezabudnime pridať ešte strúhaný parmezán a maslo. Tekvicové rizoto môžeme podávať aj s kúskami nastrúhaného parmezánu, ktorý dodá jedlu pikantnú chuť.