Recepty

Klasický Jablkový mrežovník

Jablkový koláč

Klasický Jablkový mrežovník

Jablkový mrežovník – Ukážka servírovania; Zdroj foto: Pexels.com/Roman Odintsov

Tento recept sa dá urobiť niekoľkými spôsobmi: 1. Jablkový koláč (cestom zakryjeme jablká a urobíme dierky na odvádzanie vzduchu) 2. Jablkový mrežovník (medzery na povrchu vrchného cesta) alebo 3. Strúhaný jablkovník. Jablkový koláč na akýkoľvek spôsob si určite zamiluje celá vaša rodina.

Suroviny: 400g hladkej múky (špeciál 00), 150g práškového cukru, 250g rastlinného tuku na pečenie (alebo maslo), 1 vajce, ½ kypriaceho prášku do pečiva, jablká, kryštálový alebo hnedý cukor, škorica

Postup: Hladkú múku a práškový cukor preosejeme do misky. Pridáme nakrájaný rastlinný tuk alebo maslo jedno vajce a kypriaci prášok. Tieto suroviny rukami spracujeme na jednoliatu hmotu. Zabalíme do mikroténového vrecka a odložíme aspoň na hodinu do chladničky. Medzitým si olúpeme jablká, pokrájame ich na 1cm hrubé mesiačiky. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu (30x35cm), 3-4mm hrubé. Posypeme ho zľahka múkou, poukladáme jablká, posypeme ich kryštálovým cukrom (podľa svojej chuti) a škoricou. Znovu zľahka poprášime múkou.
Vyvaľkáme druhé cesto. Priložíme na jablká. Okraje cesta pritlačíme a z vrchu popicháme vydličkou, aby mohla unikať para. (Prípadne spravíme z druhého cesta mriežku hore.)

Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút.

Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom.

Pre tých ktorým sa nechce cesto vaľkať, odporúčam pridať do cesta maslo, nechať cesto stuhnúť, cesto rozdelíme na dve časti ako je napísané v úvode. Prvú časť postrúhame na hrubom kuchynskom strúhadle. Na ňu naukladáme jablká a postrúhame vrchnú časť. (strúhaný jablkovník)

TIP: Prečítajte si aj vyjadrenia Slovenských pestovateľov jabĺk a výsledky súťaže Jablko roka v Trenčíne.