Rady odborníkov

Sezóna jahôd: Ako ich skladovať a spracovať?

sezóna jahôd

Sezóna jahôd: Ako ich skladovať a spracovať?

Sezóna jahôd je v plnom prúde a vy ju plánujete využiť na maximum? Či už ste sa
rozhodli ísť na samozber, alebo máte svoje vlastné plody, musíte vedieť, ako ich správne
spracovať. Jahody totižto vo svojom čerstvom stave nevydržia príliš dlho. Ak neviete, čo
z nich spraviť, pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov.

 

Kedy je sezóna jahôd?

Začiatok jahodovej sezóny sa odvíja od počasia. Prvé plody spravidla zbierame už koncom
mája
. Väčší zber, kedy na poliach uvidíte krásne červené plody, však štartuje až v priebehu
júna. Zbytočne sa preto neunáhlite.
Tohtoročný máj bol pomerne chladný, čo sa podpísalo aj na jahodách. Tie potrebujú slnko a
teplo. Začiatok samozberu sa preto mierne posunul. Mnohé miesta, kde si môžete ísť sami
nazbierať jahody, sa otvorili až začiatkom júna.

Sezóna jahôd nie je dlhá. Trvá necelý mesiac. Zvyčajne končí 15. až 20. júna. Aj v tomto
prípade má na všetko veľký vplyv počasie.

 

Ako skladovať jahody?

Jahody sú veľmi citlivé na okolité podmienky. Ak ich nebudete správne skladovať, mohli by sa
rýchlo pokaziť. Práve preto je dôležité držať sa niekoľkých základných pravidiel:
1. Po tom, ako jahody nazbierate, prezrite ich a vytrieďte. Zbavte sa všetkých hnijúcich,
premočených alebo plesnivých plodov, ktoré by mohli spôsobiť veľké škody.
2. Ak chcete, aby jahody vydržali čo najdlhšie, pomôžte si octovým roztokom, ktorý zabráni
ich hnitiu. Do toho ich na pár sekúnd namočte a potom dobre vysušte. Na roztok vám
stačí zmiešať jednu šálku octu s tromi šálkami vody.
3. Jahody poukladajte na tácku a skontrolujte, či sú dobre vysušené. Ak áno, vložte ich do
chladničky.
4. Jednotlivé plody neukladajte na seba. Ak sa vám nezmestia na jednu tácku, radšej ich
rozdeľte na viacero.
5. Keď máte v chladničke voľnú priehradku na ovocie a zeleninu, jahody umiestnite do nej.
Táto priehradka býva špeciálne upravená tak, aby udržala plody dlhšie čerstvé.
6. Keď sú jahody v chladničke dlhšiu dobu (niekoľko dní), pravidelne ich kontrolujte a
trieďte. Chladné prostredie hnitie plodov iba spomalí. Nezastaví ho.

sezóna jahôd
Ilustračná foto; Zdroj: Photo by Artur Rutkowski on Unsplash
Ako spracovať jahody?

Čerstvé jahody sú chutné a plné vitamínov, no nevydržia príliš dlho. Ak ich máte doma viac a
nestíhate ich zjesť, spracujte ich. Možností, ako na to, je rovno niekoľko.

Mrazené jahody

Mrazenie je ideálne v prípade, že jahody chcete neskôr použiť pri varení, pečení či pri
príprave smoothie
. Pred mrazením plody umyte a dobre vysušte. Následne ich poukladajte na
tácku a vložte do mrazničky. Niekoľko hodín počkajte, tácku vytiahnite a plody presypte do
vrecka, ktoré vrátite do mrazničky.

Tým, že jahody necháte zamrznúť samostatne a nie na jednej kope, bude ich rozmrazovanie
oveľa jednoduchšie. Nehovoriac o tom, že keď na ne dostanete chuť, nemusíte rozmraziť
úplne celý balík, ale len toľko jahôd, koľko chcete.

Jahodový džem

Sladký jahodový džem je stávkou na istotu. Ideálny je na plnenie buchiet a palaciniek či na
natieranie vianočky
. Spolu so skvelou chuťou vás poteší aj rýchlym a jednoduchým
spracovaním.
Na jahodový džem budete potrebovať:
● 1,5 kg jahôd
● 1 kg cukru
● 1 ks citróna
Postup je jednoduchý. Jahody očistite, spolu s cukrom vložte do hrnca a miešajte na stredne
silnom ohni. Keď sa cukor roztopí, pridajte šťavu z citróna a varte až dovtedy, kým zmes
nezhustne
. Hotový džem prelejte do sklenených pohárov a nechajte vychladnúť.

sezóna jahôd
Ilustračná fotografia; Zdroj: Photo by Jonathan Pielmayer on Unsplash

Jahodový sirup

Jahodový sirup si zamilujú deti aj dospelí. Výborný je do limonád, ktoré vás počas leta
perfektne osviežia. V prípade, že neviete, ako si ho pripraviť, inšpirujte sa naším receptom.
Na jahodový sirup budete potrebovať:
● 1 kg jahôd
● 1 liter vody
● 400 g cukru
● polovicu citróna

Jahody vyčistite, odstráňte z nich stopky a nakrájajte ich na menšie kúsky. Do hrnca nalejte
vodu, pridajte cukor a miešajte na stredne silnom ohni dovtedy, kým sa nerozpustí. Keď sa tak
stane, pridajte nakrájané jahody a 10 až 15 minút varte. Následne pridajte šťavu z citróna a
varte ešte približne 5 minút.

Sirup odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. V ďalšom kroku zoberte sitko a preceďte ho.
Takýmto spôsobom sa zbavíte všetkých pevných kúskov. Nakoniec sirup už len prelejte do
pohárov, poriadne uzavrite a skladujte na chladnom a tmavom mieste.

Jahodové pyré

Jahodovým pyré môžete dekorovať rôzne dezerty, prípadne ho viete pridať do kaší. Skvelo
však chutí aj samé o sebe. Na jeho prípravu budete potrebovať:
● 0,5 kg jahôd
● 2 dcl vody
● 200 g práškového cukru

Vodu nalejte do hrnca a pridajte cukor spolu s umytými a nadrobno nakrájanými jahodami. Celú
zmes varte približne 20 minút. Následne ju stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť. Keď je
studená, zoberte mixér a rozmixujte ju.
Hotové pyré prelejte do sklenených pohárov, dobre uzatvorte a uskladnite na tmavom,
suchom a chladnom mieste
.

sezóna jahôd

Domáca jahodová zmrzlina

Patríte k milovníkom zmrzliny? Namiesto toho, aby ste si ju počas leta kupovali, jednoducho si
ju urobte sami doma. Stačiť vám na to budú tieto ingrediencie:
● 500 g jahôd
● 200 g cukru
● 300 ml smotany na šľahanie
● 200 ml plnotučného mlieka
● 1 lyžička vanilkového extraktu
● šťava z polovice citróna

Jahody umyte a nakrájajte. Vložte ich do hrnca a pridajte cukor a citrónovú šťavu. Zmes
zahrievajte na miernom ohni až dovtedy, kým si jahody nepustia šťavu a nezmäknú. Potom
ich odstavte a rozmixujte na pyré, ktoré necháte vychladnúť.

V miske si zmiešajte smotanu, mlieko, vanilku a citrón. Keď je pyré vychladnuté, vmiešajte ho
do smotanovej zmesi
. Hotovú zmrzlinu nalejte do nádob, vložte do mrazničky a každých 30
minút počas prvých 3 hodín premiešajte. Vyhnete sa tak tvorbe kryštálikov. 

*Úvodná fotografia – Ilustračná foto; Zdroj: Photo by Maksim Shutov on Unsplash