Pravidlá pestovania priesad: Na čo myslieť?
16. mája 2024 2024-05-20 15:37
Pravidlá pestovania priesad: Na čo myslieť?
Predpestovanie priesad je skvelý spôsob, ako sa pripraviť na klasické sadenie a zaručiť
si, že rastliny budú silnejšie a odolnejšie voči rôznym externým faktorom, ako je
napríklad dážď, silný vietor alebo vlhkosť. Nehovoriac o tom, že vďaka priesadám si
budete môcť svoju úrodu pozbierať o niekoľko týždňov skôr. Na čo si pri ich
predpestovaní dávať pozor a čomu sa vyhnúť? Máme pre vás všetky dôležité odpovede. priesady
Ktoré rastliny sa dajú predpestovať a v akom termíne?
Priesady môžete pestovať v období od januára do mája. Presný termín sa odvíja od
zvoleného druhu rastliny:
● Paradajky a papriky – tieto priesady by ste mali predpestovať na prelome zimy a jari.
Ideálne vo februári až marci. Ide totižto o rastliny, ktoré sa k nám dostali z teplejších
krajín a ich vegetačné obdobie je dlhšie.
● Kaleráb, brokolica, hlávkový šalát a kapusta – tieto priesady spolu s ďalšími druhmi
kapustovej zeleniny môžete dať do pôdy v marci.
● Bazalka, šalvia, kôpor, pažítka a uhorky – ich semienka ukladajte do pôdy do hĺbky
približne 1 cm a na plocho. Ideálny čas na ich predpestovanie je apríl.
● Čakanka a ďalšie druhy zeleniny, ktoré sú určené na neskorší zber – s ich
pestovaním začnite v máji.

Ako prebieha predpestovanie?
Priesady môžete pestovať priamo v byte alebo dome. Celý proces je jednoduchý a zvládne ho
aj začínajúci záhradkár.
1. Ako prvé si pripravte kvalitnú a dobrú pôdu, ktorou naplníte nádobu na výsev. Ak
chcete ušetriť, na priesady si nemusíte zaobstarať špeciálne nádoby. Stačí, aby ste
substrát nasypali do téglikov od jogurtov alebo zmrzliny.
2. Pôdu jemne zatlačte, vložte do nej semienka a zasypte ich tenkou vrstvou substrátu.
3. Nádobu s priesadou umiestnite na teplé miesto, kde bude mať dostatok svetla.
4. Priesady nezabudnite pravidelne polievať. Aby ste to však s vodou náhodou
neprehnali, pôdu vždy dobre skontrolujte. Ak je mokrá alebo vlhká, so zálievkou
počkajte.
5. Zo semienok ako prvé vyklíčia tzv. klíčne listy. Po nich by mali nasledovať pravé listy,
ktoré budú vychádzať priamo zo stonky.
6. Keď má priesada aspoň dva pravé listy, môžete ju presádzať do hustých výsevov
alebo ju deliť do väčších kvetináčov.
7. Rastliny pri presádzaní nikdy nedržte za stonku. Mohli by ste ju poškodiť. Namiesto
toho ich radšej chyťte za klíčny lístok.
8. S priesadou vo všeobecnosti narábajte opatrne, aby ste ju neporušili.
9. Keď nadíde čas na výsadbu rastliny, priesadu presuňte von do záhrady. Aby ste sa
však vyhli tomu, že priesada dostane šok, po dobu minimálne jedného týždňa pred
vysadením ju otužujte.

Na čo si dať pozor pri predpestovaní priesad?
Pri predpestovaní priesad si dávajte pozor na viacero detailov. Tými sú:
Svetlo
Na rozdiel od bežných rastlín sú priesady veľmi citlivé na svetlo. Po vysadení sa preto uistite, že
ho majú v dostatočnom množstve. Nádobu s nimi môžete umiestniť napríklad na parapet alebo
stôl, ktorý sa nachádza v blízkosti okna.
Keď rastlinu umiestnite k oknu, skontrolujte, či je hlina, v ktorej sú zasadené, na úrovni skla. To
znamená, nie pod okenným rámom. Dôvod, prečo je to dôležité, je najmä ten, že priesady sa
môžu ťahať za svetlom, čo vedie k tomu, že sú tenké a vysoké.
Teplota
Teplota sa odvíja od typu priesad. Vo všeobecnosti však platí, že plodová zelenina potrebuje
teplotu od 23 do 25 °C. Po prvých klíčkoch ju môžete znížiť na 20 °C.
Ostatné klíčiace semená si vystačia aj s teplotou do 18 °C.
Vlhkosť
Priesady potrebujú dostatok vlhkosti, inak sa im nebude dariť. Pred každým polievaním substrát
najprv vyskúšajte rukou a zistite, či nie je mokrý alebo vlhký. Ak by bol, so zálievkou počkajte.
Voda, ktorou budete priesady zalievať, by nemala byť studená. Najlepšie spravíte, keď si ju
pripravíte do fľašky alebo krhly, necháte niekoľko hodín odstáť a otepliť na izbovú teplotu, a až
následne ju použijete.

Choroby
Priesady, ktoré pestujete vo vnútri, sú oveľa náchylnejšie na škodcov a choroby ako rastliny
pestované vonku. Pravidelne ich preto kontrolujte a zistite, či sa nezmenila farba ich lístkov
alebo či ich netrápia iné problémy.
Hnojenie
Priesady potrebujú pre svoj život dostatočné množstvo vitamínov, ktoré im môžete poskytnúť
vo forme správne zvoleného hnojiva.
Hnojenie opakujte v pravidelných intervaloch. To, ako často by sa malo vykonávať, závisí na
type rastliny, ktorý pestujete. S hnojivom to ale zbytočne nepreháňajte, aby náhodou nedošlo k
spáleniu, ktoré vzniká kvôli veľkému množstvu vitamínov a minerálov.
*Úvodná fotografia- Zdroj: Photo by Markus Spiske on Unsplash
Related Articles
Najnovšie komentáre
Najnovšie články
Značky
brusnice Ing. Jozef Šumichrast Ing.Kurčová jablko jablko roka koláč med mesto Modra Modra môj košík zdravia nápoj nápoje okrasna zahrada okrasná záhrada ovocie ovocinárska únia slovenskej republiky pestovanie Pezinok polievka práca v záhrade práce v záhrade rady rastliny rastliny v záhrade recepty ruže v záhrade skladovanie skladovanie plodín Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora slovenský zväz včelárov slovenský zväz záhradkárov smoothie sneh SPPK spracovanie ovocia tuja tuje vianoce vianočný stromček zahrada zdravie zdravý recept Zemiakársky a zeleninársky zväz zima záhrada